Oldalak

2008. október 5., vasárnap

Zh naptár

Egy olyan bejegyzést teszek most, amivel talán sikerül eloszlatnom egy-két kételyt, tévhitet.
Miért nem került ki a Zh naptár eddig a honlapra?
Egyszerű, mégis iszonyatosan idegesítő a válasz: nincsen kész. Szeretném gyorsan leírni, hogy hogyan működik ez a dolog:
Elvileg a regisztrációs hét kezdetéig a tanszékek elküldik azokat az időpontokat, amelyekben szeretnének Zh-t íratni a Kari Tanulmányi Bizottságnak (KTB). Mikor az összes tanszék beküldi az időpontokat, azokat a KTB összegyűjti egy excell táblázatba, és oktatási hetek szerint szétbontja, majd pedig rendezi, úgy, hogy minden TVSZ követelménynek megfeleljen. Ezek szerint a mintatanterv szerint haladóknak nem lehet egy héten 2 Zh-nál több; nem ütközhetnek mintatanterv szerinti tárgyakkal; órarendi blokkot kell biztosítani az első 5 félévben az idegen nyelvek számára; vizsgás tárgyakból nem lehet Zh-t íratni a 13. és 14. héten (tavasszal még el szoktuk érni, hogy Kari napok alatt se legyen Zh).
Általában mindig van ütközés, ilyenkor a bizottság megpróbálja úgy megváltoztatni a táblázatot, hogy a különböző tárgyak számonkérései egyenlő mértékben legyenek "mozgatva".
Amikor ez a táblázat készen van, a KTB elfogadja, majd kiküldi a tanszéki oktatási felelősöknek, akik továbbítják ezt a tárgyfelelősöknek. A tárgyfelelősök megpróbálnak termet szerezni a Zh-khoz, és ekkor jönnek a problémák: vannak olyan karok, amelyekre sokkal többen járnak, mint hozzánk, ezért délelőtti órákban nagyon nehéz termet szerezni például egy 300 fős társaságnak (kb 1200-1500 főnyi termek szükségesek). Ezért ki lett találva az, hogy az órarendbe be van építve heti két ún. Zh írás óra, amikorra le van foglalva 3 nagy előadó. Ezeket az időpontokat a tárgyfelelősök lefoglalják maguknak, így nem kell a szabad terem/szabad oktató problémával foglalkozni.

Ez persze a "mintafolyamat". A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a tanszékek nem küldik el az időpontokat, tisztelet a kivételnek (idén csak a Járműelemek és hajtások Tsz, illetve a Repülőgépek és Hajók Tsz tette meg). Ezért a tavalyi táblázat alapján a Hallgatói Képviselet "készít" egy idei táblázatot, amit aztán KTB ülésen előterjeszt, hogy ezzel se kelljen ott húzni az időt (mivel legalább 100-150 kérvényt is el kell bírálnia a KTB-nek egy ilyen ülés alkalmával). Majd ezek az időpontok ki vannak küldve, utána pedig még legalább 3 hét, mire sikerül egyeztetni minden oktatóval, mivel mindig vannak olyanok, akik kitalálnak egy teljesen más időpontot.

Miért írtam ezt le? Nagyon sok helyről hallottam vissza, hogy oktatók azt mondják, hogy a HK mondja meg, hogy mikor írathat Zh-t. Nem igaz! A HK-nak véleményezési joga van, és ezzel a joggal azt próbálja elérni, hogy a hallgatók folyamatosan tudjanak felkészülni órákra, legyen idejük (legalább egy minimális) a tanulásra.
Példa, hogyan nézne ki a másodévesek Zh-rendje, ha a HK nem ellenőrizné: 1-5. héten semmi, 6. héten 5 Zh, 7. héten 4 Zh, ezekből legalább kettő ütközne. Ennyi számokérésre nem lehet nem hogy normális, de inkább sehogy sem felkészülni, 9ből legalább 3-4 zakó lenne (ha nem több). Akkor az lenne a szöveg, hogy nem tanulunk...

Sajnos 5. oktatási hét kezdődik, és a Zh-k több, mint egy harmadáról nem tudom, hogy mikor kerülnek megírásra. Ezért nincsen még Zh naptár.

Nincsenek megjegyzések: